maandag 20 januari 2014

Dwergaapjes gestolen uit de Apenheul

Het is zorgelijk dat er in een jaar tijd driemaal dwergaapjes zijn gestolen uit dierentuinen. "Kennelijk zijn kwaadwillenden ondanks alle internationale voorzorgsmaatregelen aan het ontdekken dat er op de een of andere manier toch handel in de kleine beestjes zit", zegt Frank Rietkerk, zoölogisch directeur van Apenheul in Apeldoorn.

In de nacht van zondag op maandag verdwenen daar vijf gouden leeuwaapjes. Het gaat om een apenfamilie, bestaande uit een vader, een moeder en drie kinderen. De dieren sliepen samen in een houten nachthok, dat in zijn geheel is meegenomen. "Aangezien Apenheul in de winter is gesloten en de apen ook niet buiten rondlopen, moeten de dieven precies hebben geweten wat ze wilden hebbem", merkt Rietkerk op. Een hek rondom het uitgestrekte park in het bos is opengeknipt en het slot van een apenverblijf is geforceerd.

In maart vorig jaar verdwenen 13 dwergaapjes uit Dierenpark Wissel in Epe, niet ver van Apeldoorn. Ook vorig jaar is een collectie dwergaapjes gestolen uit een dierentuin in Engeland. Van de diertjes is nooit meer een spoor gevonden, Rietkerk: "Ik denk dat de apendieven in opdracht werken. Voor een particulier die de minibeestjes in huis wil hebben of voor een of andere obscure dierentuin, die niet meedoet aan het internationale fokprogramma voor deze zwaar beschermde diersoort."

Speciaal dieet
Dwergapen zijn allemaal zwaar beschermd. De aapjes dreigen uit te sterven en daarom zijn er fokprogramma's in dierentuinen. Er wordt een internationaal stamboek bijgehouden. Rietkerk hoopt dat er op den duur aapjes opduiken, die nakomeling zijn van de gestolen dieren. Dan zou mogelijk te achterhalen zijn wat er met de beestjes is gebeurd.

Dwergapen zijn ongeveer 25 centimeter groot. De dieren kunnen alleen overleven met een speciaal dieet en in de warmte. Buiten is het voor hen in deze maanden in Nederland te koud. Ook stress kan de aapjes snel fataal worden.

De Apenheul vraagt iedereen die verdachte activiteiten rondom de J.C. Wilslaan in Apeldoorn heeft gezien, zich te melden bij de politie Apeldoorn via telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Bron: MSN d.d. 20-01-2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten