vrijdag 22 maart 2013

Minirokje in Zuid-Korea: boete van 35 euro?

Wie in Zuid-Korea in het openbaar een minirok draagt, loopt een risico. De kans bestaat dat dat niet meer mag. Dat is het gevolg van een controversiële nieuwe wet die deze week van kracht wordt. In de wet staat dat degene die te veel blootgeeft van het lichaam een boete van ongeveer 35 euro riskeert. Maar de politie zegt dat de wet vooral over onzedig gedrag gaat.

Er is veel kritiek op de wet gekomen sinds de nieuwe president Park Guen-hye de wet goedkeurde. Koreaanse beroemdheden hebben foto's van zichzelf in gewaagde kledij online gezet. Tegenstanders van de wet suggereren dat dit het begin kan betekenen van een nieuwe golf van dictatoriale wetten. Ook de oppositie heeft kritiek op deze beslissing; die vindt de wet een beknotting van de vrijheid. De nieuwe president wordt op één lijn gesteld met haar overleden vader Park Chung-hee, die het land leidde tussen 1963 en 1979. Onder zijn bewind werden rokken verbannen die meer dan 20 centimeter boven de knie kwamen.

Een lid van de Democratische Partij Ki Sik Kim schreef op Twitter: 'Waarom bemoeit de overheid met hoe inwoners zich kleden? Dit is een reden om ons zorgen te maken dat we terugkeren naar een tijdperk waarin haar- en roklengte opgelegd worden.'

Decolleté
Veel Zuid-Koreaanse vrouwen gaan kortgerokt door het leven, minirokken zijn erg populair bij zangeressen in de K-pop, een populair muziekgenre in het land. De tv-persoonlijkheid Nancy Lang postte een foto van zichzelf op Twitter met een bankbriefje naast haar decolleté.

De politie zegt dat de wet vooral over naaktheid en onzedig gedrag gaat en niet over kleding. Politie-inspecteur Ko Jun-ho vertelde aan CNN: 'Alle geruchten dat we zullen letten op wat mensen dragen kloppen niet.'

Bron: AD.nl d.d. 22-03-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten