maandag 15 januari 2018

'Oma liet vijfjarig meisje winkeldiefstallen plegen'

Waar de gemiddelde kleuter op school leert rekenen en schrijven, werd een vijfjarig meisje uit Ede door haar 42-jarige oma meegenomen naar winkelcentra in Ede om diefstallen te plegen. Dat vermoedt justitie althans.

De aanklager eiste maandag in de rechtbank van Arnhem een celstraf van 15 maanden - waarvan 5 maanden voorwaardelijk - tegen de oma wegens criminele uitbuiting en het plegen van vier winkeldiefstallen: "Verdachte leidde een geoliede machine, puur voor eigen gewin. Haar werkwijze is ronduit schokkend."

Uit camerabeelden blijkt dat het jonge meisje, samen met de 12-jarige dochter van de verdachte, op vier verschillende momenten in 2017 winkeldiefstallen pleegt in de Kruidvat, MediaMarkt (tweemaal) en Albert Heijn in Ede. De jonge dievegges ontvreemden onder meer iPads, scheermesjes, kabels en levensmiddelen.

'Zetje in de rug'
"En telkens was verdachte daarbij aanwezig", constateerde de officier van justitie. "Ze speelde een belangrijke rol, gaf instructies. Zo overhandigde ze in de Kruidvat de scheermesjes aan de kleuter en gaf haar vervolgens een zetje in de rug, waarna het meisje met de mesjes hard naar buiten rende."

Dat de meisjes op eigen initiatief de diefstallen pleegde, moet volgens de aanklager naar het rijk der fabelen worden verwezen: "Want wat moet een meisje van vijf met scheermesjes? Daar hebben kleuters geen enkele interesse in."

Toch is dat volgens de verdachte, die al talloze malen eerder is veroordeeld, de enige plausibele verklaring: "Ik heb niets in de gaten gehad, had haast. Anders had ik natuurlijk ingegrepen. Ik wil een goed voorbeeld voor mijn kinderen en kleinkinderen stellen. Ik vind het verschrikkelijk dat ze hebben gestolen."

Criminele uitbuiting
Een verklaring waarom haar dochter en kleindochter winkeldiefstallen pleegde had ze niet: "Ik heb echt geen idee. Maar ze hebben veel spijt, moeten dagelijks huilen. Ze gaan nooit meer stelen, dat weet ik zeker."

De officier van justitie stelde dat de verdachte de kinderen stelselmatig inzette om diefstallen te plegen en er daarom sprake is van criminele uitbuiting. "Want dit is niet de eerste keer dat ze hiervoor voor de rechter komt. Niet alleen de winkeliers lopen schade door het gedrag van verdachte, ook de kinderen zijn de dupe. Die horen op school zitten en niet op stroperspad met hun moeder of oma te gaan."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: De Gelderlander d.d. 15-01-2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten