zaterdag 7 oktober 2017

Experiment legale wietteelt in diverse gemeentes

Diverse gemeentes hebben al interesse in het expertiment van het nieuwe kabinet om legale wiet toe te staan. De Bredase burgemeester Paul Depla noemt het 'heel goed nieuws' dat gemeenten kunnen gaan experimenteren met het legaliseren van wiet.

De overheidswiet wordt landelijk geteeld en vervolgens verspreid onder zes tot tien gemeenten. Het is een proef om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten.

Voorstellen
Burgemeester Depla gaat zeker aan de gemeenteraad van Breda voorstellen om hieraan mee te doen, zegt hij tegen RTL Nieuws. "In het verleden heeft de gemeenteraad aangegeven dat ze hierin geïnteresseerd is. Dus ik weet zeker dat Breda zich zal aanmelden om mee te doen met de proef."

Depla noemt dit experiment van het nieuwe kabinet echt een doorbraak. "Maar je moet het wel heel zorgvuldig doen", waarschuwt hij. "Als je nu de wiet als overheid zelf gaat laten kweken, moet het veilig gebeuren. Dus het kweken in de kassen en het transport naar de gemeenten. Want je pakt hiermee een deel van de markt af die de criminelen in handen hebben. Die zullen dat niet leuk vinden."

Gilze en Rijen
Ook in de Brabantse gemeente Gilze en Rijen zijn ze enthousiast over legalisering. "Maar het moet wel verder gaan", zegt burgemeester Jan Boelhouwer. "Je moet de legale wiet aanbieden in nieuwe, legale coffeeshops. Je moet de legale wiet niet geven aan de criminelen die nu achter veel coffeeshops zitten. Dan span je het paard achter de wagen."

Proef met legale wietteelt:
  • Het nieuwe kabinet gaat toestaan dat in een aantal gemeenten legale wiet wordt verspreid.
  • Het is een proef om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten.
  • Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden voor het experiment. De bedoeling is dat vooral middelgrote en grote steden meedoen.
  • Eén organisatie krijgt van de overheid een vergunning om de overheidswiet te telen. Het verantwoordelijke ministerie gaat nog verder uitwerken hoe en wie dat precies gaat regelen.

Bron: RTL Nieuws d.d. 07-10-2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten