woensdag 3 januari 2018

Storm! Vergoedt de verzekeraar schade?

Met windkracht 9 en code oranje is de eerste storm van 2018 een feit. Wat vergoedt de verzekeraar als er bijvoorbeeld een boom op jouw huis beland?

Welke verzekeringen?
Veel stormschade ontstaat door omgevallen bomen, en met harde windstoten willen spullen weleens door de lucht vliegen. Zo kan de wind schade toebrengen aan het huis, en spullen in en om het huis. Ook de auto kan gehavend uit de storm komen. Dit betekent dat je te maken hebt met de opstalverzekering, voor het huis en bijvoorbeeld de schuur. De inboedelverzekering is er voor spullen in het huis en in de schuur. Ook tuinmeubilair valt meestal onder de inboedelverzekering. Bij schade aan de auto is een beperkte cascoverzekering of een all risk-verzekering nodig.

Wanneer stormt het?
Voor het KNMI is windkracht 9 een storm, maar verzekeraars vinden het al stormen bij windkracht 7. Gaat het om een plaatselijke storm die het KNMI niet gemeten heeft, dan kan stormschade in de buurt als bewijs dienen. Vandaag is dat waarschijnlijk niet nodig. We hebben te maken met een zware westerstorm die in het noordwestelijk kustgebied tot windkracht 10 komt. Er kunnen windstoten voorkomen van 130 kilometer per uur.

Wanneer een vergoeding?
Bijna alle opstalverzekeringen vergoeden schade bij storm, maar meestal geldt wel een hoger eigen risico van ongeveer € 225,00 tot € 500,00. Bekijk in de polisvoorwaarden hoe de verzekeraar dit geregeld heeft. Alle schade aan spullen die je zonder wrikken uit de woning weg kunt halen, verhaal je op de inboedelverzekering. Bekijk de voorwaarden of deze verzekering ook schade aan tuinmeubilair dekt. Soms is een extra verzekering voor spullen buitenshuis nodig. Heb je een dure barbecue in de tuin staan, check ook dan de polisvoorwaarden. Niet iedere verzekeraar ziet dit als tuinmeubilair. Het is misschien verstandiger om je buitenspullen naar binnen te brengen.
Is er een boom op de auto beland, dan kun je niets met alleen een WA-verzekering, die is er voor schade die jij veroorzaakt. Bij een beperkte cascoverzekering of allrisk-verzekering vergoedt de verzekeraar wel stormschade aan de auto, wellicht betaal je een bedrag aan eigen risico.

Hoe schade melden
Ga als een rechercheur te werk. Zie je de schade ontstaan, noteer dan direct het tijdstip. Was je er niet bij, ga dan na op welk tijdstip de schade ontstaan kan zijn. Het tijdstip kan worden gekoppeld aan de windmetingen van het KNMI. Ga vooral niet verwoed alles zelf opruimen. Laat het plaats delict zoals het is, maak foto’s en meld de schade bij de verzekeraar. Spreek met de verzekeraar af wat je kunt opruimen.

Bron: De Telegraaf d.d. 03-01-2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten