maandag 28 augustus 2017

Verstoten Indiaas meisje (17) bevalt midden op straat

Geen dokter, geen kraamhulp, geen huis, geen familie. Een meisje van 17 in India heeft helemaal alleen haar kind op de wereld moeten zetten. Ze beviel midden op straat.

Het meisje was verstoten door haar familie. Een voorbijganger trof de 17-jarige rond 4.00 uur aan, midden op de weg, in de stad Chandil, terwijl auto's en motoren langs haar heen scheerden.

Onder het bloed
Het meisje zat onder het bloed. Ze had het kindje in een doekje gewikkeld. De navelstreng was nog niet doorgeknipt, vertelde de voorbijganger aan de Hindustan Times.

"Ze was er heel slecht aan toe", zei hij. "Ze rilde, kon niet opstaan of haar baby in de armen nemen. Er reden zware voertuigen langs, maar ze had er niet de kracht voor om aan de kant te gaan." Samen met andere voorbijgangers zorgde de man ervoor dat het verkeer dat door de straat reed, werd omgeleid.

Geen ambulance
Ook schakelden de voorbijgangers medische hulp in. In de buurt zat een medische kliniek, maar die weigerde het meisje aanvankelijk. Verpleegsters meldden dat ze eerst toestemming van hun bazen moesten hebben, en ook van haar familie, voordat ze haar konden helpen. Ook konden ze geen ambulance sturen, omdat ze geen chauffeur beschikbaar hadden.

De voorbijgangers hielden vol. Ze belden de politie om het ziekenhuis te dwingen om het meisje op te nemen en zorgden ze voor een riksja, een kleine soort taxi, om de jonge moeder en haar kindje te vervoeren.

Het meisje kreeg uiteindelijk toch een plekje in de medische kliniek. De dienstdoende arts beloofde actie te ondernemen tegen het personeel van het ziekenhuis dat het meisje aanvankelijk weigerde.

Sociale druk
Het meisje was ongewenst zwanger geworden. Ze was verliefd geworden op een jongen uit het dorp. Die jongen dumpte haar toen hij ontdekte dat ze zwanger van hem was. De familie van de 17-jarige verbande het meisje vervolgens uit de wijk. Haar moeder zou bang geweest zijn voor de schande, en de sociale druk van de gemeenschapsleiders, als bekend zou worden dat haar dochter ongehuwd een kind ter wereld zou brengen.

De tiener moest op straat zien te overleven. Inwoners van de stad hebben haar vier maanden op straat zien bedelen.

Het meisje mocht twee dagen in het ziekenhuis blijven. De gezondheidstoestand van de moeder en de baby omschreef een arts als 'stabiel'. Waar de jonge moeder en haar baby na de ziekenhuisopname zijn opgevangen is niet duidelijk. Als niemand zich over de twee zouden ontfermen, zou het ziekenhuis hulp inschakelen van een hulporganisatie. Of dat gebeurd is, is niet bekend.

Komt vaker voor
"Dit komt helaas vaker voor", zegt Rik Goverde van Save the Children. "Meisjes die ongehuwd zwanger worden, zijn een hele grote schande in India. Als ze worden verstoten, weten ze niet waar ze naartoe moeten. Ze hebben vaak geen onderwijs gehad, en staan er dus helemaal alleen voor. Ze weten nauwelijks wat een ziekenhuis is."

Goverde wijst op het grote verschil in India tussen mannen en vrouwen. In arme gezinnen krijgen dochters minder te eten en gaan ze vaak niet naar school. Ook worden ze al op hele jong leeftijd uitgehuwelijkt, omdat ouders dan een kleinere bruidsschat hoeven te betalen. "Als vrouw ben je in India al vanaf de geboorte achtergesteld." Hij weet niet hoe vaak vrouwen op straat moeten bevallen. Hij noemt het voorbeeld 'schrijnend'. "Het is verschrikkelijk. Dit hoort niet."


Bron: RTL Nieuws d.d. 28-08-2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten