maandag 18 maart 2013

UWV'er verstrekte uitkering in ruil voor telefoonseks

Een voormalig medewerker van het UWV heeft ten onrecht een uitkering aan een vrouw verstrekt in ruil voor telefoonseks. De 46-jarige J. de V. uit Kollum moest aanvragen beoordelen en kon zelfstandig beslissen of iemand wel of geen uitkering in het kader van de ziektewet kreeg. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man als ambtenaar misbruik gemaakt van zijn positie. De vrouw zou bijna 6000 euro hebben ontvangen.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 8 maand waarvan de helft voorwaardelijk. Ook zou hij gedurende drie jaar niet meer voor de overheid mogen werken.

De man ontkent. Wel geeft hij toe dat het contact dat hij had met de vrouw niet altijd even professioneel was. Tussen november 2010 en eind januari 2011 werden over en weer 630 e-mails verstuurd met een seksueel getinte inhoud. De vrouw, die psychische problemen had, voelde zich onder druk gezet, aldus het OM.

Na een intern onderzoek is de man op staande voet ontslagen. De advocaat van de verdachte voerde aan dat een UWV-medewerker geen ambtenaar is en dat hij dus geen misbruik kan maken van zijn positie.

Uitspraak op 29 maart.

Bron: Dagblad van het Noorden d.d. 18-03-2013

1 opmerking:

  1. Op 29 maart 2013 heeft de rechtbank de 46-jarige J. de V. uit Kollum veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur omdat hij een uitkering verstrekte aan een vrouw in ruil voor telefoonseks. De V. deed dat als medewerker van het UWV in Groningen. Daarnaast is een voorwaardelijke celstraf opgelegd van zes maanden en mag hij drie jaar lang niet voor de overheid werken.

    Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van vier maanden. Omdat de feiten volgens de rechtbank al wat ouder zijn (2010) en omdat de man destijds op staande voet is ontslagen, is een celstraf niet op z'n plaats.

    De vrouw, die in het Westen van het land woont, kreeg geld in het kader van de ziektewet waar ze geen recht op had. In totaal ontving ze bijna 6000 euro. Ze had financiƫle problemen. De rechtbank vindt dat De V. misbruik heeft gemaakt van een kwetsbare vrouw. Ook staat in het vonnis dat de man kennelijk nog steeds niet inziet dat wat hij heeft gedaan, fout is. Hij hield tijdens de rechtszaak vol dat de vrouw recht had op het geld.

    BeantwoordenVerwijderen