woensdag 20 september 2017

Eigen risico toch niet omhoog, blijft op 385 euro

Het eigen risico voor de zorg blijft volgend jaar 385 euro en gaat dus niet omhoog naar 400 euro zoals in de begroting stond op Prinsjesdag. Dat heeft informateur Zalm bekendgemaakt namens de formerende partijen VVD, CDA, D66 en CU.

"Ik denk dat het mensen grote rust geeft", zegt CDA-leider Buma na afloop van de formatiebesprekingen. "We moeten wel heel snel zijn."

De Tweede Kamer moet namelijk een spoedprocedure in gang zetten om dit voor elkaar te krijgen. Het is bij wet geregeld dat het eigen risico bij een stijging van de zorgkosten automatisch wordt verhoogd.

Premies omhoog
Het terugdraaien van de verhoging van 15 euro wordt betaald uit een verhoging van de ziektekostenpremies voor iedereen. Volgens minister Schippers kost dat iedereen 10 euro extra premie per jaar.

VVD-onderhandelaar Zijlstra vindt dat verdedigbaar. "Wij zijn ons ervan bewust dat er de afgelopen jaren een hele sterke stijging van het eigen risico is geweest."

Tegen de mensen die vrijwel nooit zorgkosten hebben en nu wel een premieverhoging krijgen, zegt hij: "Wees blij dat je het eigen risico zelf niet hoeft te betalen want dat betekent dat je gezond door het leven gaat."

Na 2018
Over de jaren na 2018 willen de vier formerende partijen nog niets zeggen. "We vertellen zo snel mogelijk wat we de jaren daarna van plan zijn", zegt D66-leider Pechtold.

Het verzoek om informatie over het eigen risico kwam van GroenLinks-leider Klaver; hij kreeg unanieme steun in de Tweede Kamer.

Bron: NOS d.d. 20-09-2017

1 opmerking:

  1. Zorgverzekeraar DSW verlaagt de zorgpremie voor volgend jaar met 50 cent per maand. Dat is tegen de verwachting in; de politiek en deskundigen rekenden op een premieverhoging. De zorgverzekering kost volgend jaar 107,50 euro per maand voor zowel individueel als collectief verzekerden. Bovendien verlaagt DSW het verplichte eigen risico met een bedrag van tien euro naar 375 euro.

    Hoewel de verlaging bij DSW slechts 6 euro per jaar is, oftewel 50 cent per maand, hield het kabinet juist rekening met een stijging van ongeveer 80 euro per jaar. Daarbij is uitgegaan van een stijging van de zorgkosten met 6 procent. Het verschil is dus 86 euro, oftewel ruim 7 euro per maand.
    Volgens DSW-directeur Chris Oomen zijn de zorgkosten in de Miljoenennota te hoog geraamd en laten recentere cijfers dat zien. "We hebben nu een aardig beeld over de kosten van dit jaar en dat beeld is heel duidelijk: kostendalingen." Volgens de verzekeraar komt dat onder meer doordat lonen in de zorg minder hard zijn gestegen. Ook zouden andere kosten, zoals die van medicijnen, zijn meegevallen.

    DSW zette de afgelopen jaren vaak de trend voor andere zorgverzekeraars. Die maken de komende weken hun premies bekend.

    Eigen risico
    Naast een lagere zorgpremie verlaagt DSW ook het eigen risico naar 375 euro. Een symbolische verlaging en een signaal naar de politiek, zegt Oomen, die we bovendien ook kunnen betalen uit de premie. Het alsmaar stijgende eigen risico is DSW een doorn in het oog. Een hoger eigen risico is "onacceptabel en onfatsoenlijk want een bedreiging van de solidariteit tussen chronisch zieke en gezonde mensen", aldus Oomen.

    Het eigen risico werd in 2008 ingevoerd om ziekenhuisbezoek en medicijngebruik te ontmoedigen. Toen moesten verzekerden nog de eerste 150 euro aan zorgkosten betalen. Het bedrag werd vervolgens steeds verhoogd, eerst tot 220 euro in 2012. Het jaar daarop werd het eigen risico flink hoger: 350 euro. Daarna werd het bedrag jaarlijks met ongeveer een tientje verhoogd. Voor dit jaar bedraagt het 385 euro.

    In Den Haag wordt vanmiddag gedebatteerd over het plan om het verplichte eigen risico in de zorg komend jaar op 385 euro te houden. Om dit op tijd te kunnen doorvoeren, wordt er op één dag in zowel de Eerste als de Tweede Kamer over gestemd.

    Trendsettend
    DSW komt traditiegetrouw als eerste met de premie voor het nieuwe jaar. Die premie is vaak trendsettend gebleken voor de andere zorgverzekeraars. Of dat nu weer zo zal zijn, is afwachten. "Je ziet wel verschillen ontstaan tussen verzekeraars", zegt Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer. "De een koopt toch wat scherper in dan de ander. Dat telt allemaal mee in de premie."

    Onlangs liet DSW nog weten dat de zorgverzekeraars te maken hadden met een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro. Maar door andere meevallers in de kosten hoeft DSW de premie komend jaar dus niet te laten stijgen. Zonder die tegenvaller had de premie met 3 euro per maand verlaagd kunnen worden, zegt Oomen.

    Vorig jaar steeg de premie van DSW nog met 9,25 euro per maand, 111 euro voor het hele jaar. De vier grote zorgverzekeraars kwamen toen ook met een premiestijging, maar bij Zilveren Kruis, CZ en VGZ was die minder dan bij DSW.

    BeantwoordenVerwijderen