woensdag 19 maart 2014

Fraudeur met sluier ontmaskerd bij stembureau

Bij het stembureau in de basisschool De Boomgaard in Bos en Lommer in Amsterdam heeft een man in een nikab geprobeerd te stemmen. Hij gebruikte daarvoor het paspoort en de stempas van een jonge vrouw. Michiel van Dijk, medewerker van het stembureau, vertrouwde het niet en ontdekte de fraude. 'Ik dacht: dit is geen vrouw. Toen ontstond een heel vreemde sfeer.'

De man kwam rond 11.30 uur het stembureau van Van Dijk binnenwandelen. Hij droeg een nikab, een soort boerka die alleen de ogen, de wenkbrauwen en een stukje van de neus vrij laat. Hij toonde het paspoort en de stempas van een jonge vrouw. 'Ik keek nog eens goed naar de man en ik vertrouwde het niet. Ik zag aan zijn ogen en zijn wenkbrauwen dat het een man was. Toen ontstond een heel vreemde sfeer. Je schrikt toch even en denkt: wat is dit?'

Toen Van Dijk de man er op wees dat hij zich volgens de regels in een aparte ruimte zijn gezicht moest laten zien, riep hij iets in wat volgens een aanwezige Irakees was. Van Dijk: 'Wij konden het niet verstaan en hij sprak geen Nederlands of Engels. Hij griste de man het paspoort uit mijn handen en beende weg.'

Camera
Ook met de mogelijkheid dat een journalist of activist heeft geprobeerd met een nikab te stemmen houdt Van Dijk rekening. 'Hij had een tas bij zich, misschien zat daar wel een camera in.'

Van Dijk heeft het incident bij de gemeente gemeld. Of de man ook bij andere stembureaus heeft geprobeerd te stemmen is niet bekend. Andere stembureaus in de buurt zijn geadviseerd extra alert te zijn.

Iedereen die in een stembureau werkt heeft zich vooraf op de hoogte moeten stellen van het protocol voor mensen die in gezichtsbedekkende kleding willen stemmen. In de cursus voor medewerkers van een stembureau staat dat iemand geïdentificeerd moet worden, desnoods in een aparte ruimte. Daarbij kan iemand zelf aangeven of dat door een man of vrouw gebeurt.

Bron: Het Parool d.d. 19-03-2014

Opmerking redactie 19-03-2014: Zo zie je maar weer dat dit soort gezichtsbedekkende dingen altijd verboden moeten worden. Er komt alleen maar onduidelijkheid en ellende van. Dit hoort hier niet thuis in Nederland.

Opmerking redactie 21-03-2014: De man die tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen meerdere keren probeerde te stemmen in een nikab, blijkt (weer) een journalist van Pownews te zijn geweest. Deze keer lukte het hem niet.
Afgelopen woensdag bleek dat iemand in een gezichtsverhullend gewaad bij meerdere stembureaus in Amsterdam probeerde te stemmen. In tegenstelling tot twee jaar geleden, bij de landelijke verkiezingen, lukte dat nu niet.
"Ik moet u feliciteren," zei gisteren PowNews-verslaggever Danny Ghosen tegen de Amsterdamse burgemeest Van der Laan. Die had na de vorige blunder namelijk gezegd dat het Pownews niet nog eens zou lukken.
De burgemeester is trots op zijn ambtenaren, "die ervoor gezorgd hebben dat het systeem nu wel functioneerde."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten