zondag 13 oktober 2013

Sollicitatiegesprek en uiterlijke verzorging


Een verzorgd uiterlijk is essentieel voor een sollicitatiegesprek. Er is geen enkele werkgever die iemand zal aannemen, die er onverzorgd bij loopt, tenzij je misschien vanuit huis werkt.

Om het zekere voor het onzekere te nemen doe je er verstandig aan aandacht te besteden aan je uiterlijk voordat je op je fiets stapt naar het sollicitatiegesprek toe. Gepoetste schoenen kunnen je maken of breken. Op basis van de eerste indruk, die doorgaans minder dan 30 seconden duurt, beslist een manager of hij met je in zee wil. De instelling 'ze moeten me nemen zoals ik ben' is uiteraard waar maar geldt niet voor je sollicitatiegesprek. In luttele seconden wordt je beoordeeld van top tot teen en dit is het moment om jezelf van je beste kant te laten zien. Opgepoetst en wel met een brede glimlach.

Uitstraling
Je gekozen kleren dragen je persoonlijkheid en je werkhouding uit. Hoe wil je overkomen? Het liefste kies je een uitstraling die past bij de baan. Is dit vrolijkheid? Als het werk het toelaat dan laat je je pak thuis en kies je voor frisse kleuren. Wil je een autoritaire en formele uitstraling? Dan werkt een driedelig pak goed.

Parfum/aftershave
Het dragen van goedkope of sterke luchtjes is af te raden en kan een echte afknapper zijn. Draag dan liever geen luchtje. Een lekker ruikende parfum draagt bij aan je imago van een zeer vakkundige professional met smaak en oog voor detail.

Sokken
Witte sportsokken onder een pak zijn af te raden. Koop nette sokken in donkergrijs of zwart, zodat deze niet al teveel opvallen.

Aanpassen aan de bedrijfscultuur
Als het goed is ken je door je research de bedrijfscultuur. In dit geval weet je of het een formeel of informeel bedrijf betreft. Doorgaans waarderen formele bedrijven een (mantel-)pak en informele bedrijven waarderen in ieder geval een verzorgd uiterlijk.

Tas
Een nette tas of laptop tas zijn accessoires die passen bij een professional. Als je dit wil toppen neem dan een mooie pen, een kladblok en je CV mee in een verzorgd uitziende map. Indien je visite kaartjes hebt, neem je deze ook mee. Canvastassen of plastic tasjes zijn echt uit den boze.

Make-up
De keuze van je make-up dient bij je kleding te passen. Zware make-up is niet nodig en geen make-up is ook geen goede keuze. Gebalanceerde make-up, dus niet te veel en niet te weinig is je beste optie. Met een natuurlijk ogende make-up komt je gezicht het beste tot z'n recht.

Haar
Zorg dat je haren gekamd zijn en er verzorgd uitzien. Was je haar, breng het in een net kapsel. Een bezoekje aan een dure kapper is niet nodig. Maar in ieder geval geen: vet haar, ongekamd (tenzij stijlvol) of uitgroei bij geverfd haar.

Geschoren
Hoewel je vrouw het vast heel mooi vindt, geeft een ongeschoren gezicht bij een sollicitatiegesprek de verkeerde indruk. Je bekwaamheden en kwaliteiten wil je in je uiterlijk laten doorsijpelen. Managers kennen je niet goed genoeg om te weten hoe je werkelijk bent in je vak. Onbewust beoordelen zij je op je uiterlijk of ze het willen of niet. Met een ongeschoren gezicht is de kans groter dat zij je beoordelen als onprofessioneel en onbekwaam, dan met een glad gezicht.

Gepoetste schoenen
Hoewel dit op zich niet een vereiste is als je er eenmaal werkt, is het wel verstandig om ook aandacht te besteden aan je schoeisel. Uiteraard geen slippers, maar gewoon lekker opgepoetste schoenen.

Sieraden
Dit zijn accessoires net als tassen. Ringen met doodskoppen of zelfs kettingen met kruisjes en hoofddoeken kunnen er toe bijdragen dat je afgewezen wordt. Voor je geloof zul je niet snel iets nalaten. En dat hoeft ook niet. Helaas is discriminatie ten aanzien van geloof of afkomst moeilijk te voorkomen of op te vangen (dit geldt trouwens ook voor buitenlandse achternamen op CV's.). Maar als je je ring met doodskoppen niet hoeft te dragen, doe het dan niet. Dit geldt ook voor piercings. Gebruik je eigen onderscheidingsvermogen bij welke baan het wel en niet kan.

Dassen
Bij een pak hoort een das en bij een pak met een das hoort een man. Dus als de das vloekt met het pak, wat zegt dat dan over de man? Zorg altijd voor een modern pak met een verzorgde das die elkaar aanvullen.

Over het algemeen is vrijetijdskleding niet gepast zoals een te strakke broek, korte rok, naaldhakken, joggingpak of teveel decolleté. Maar dat spreekt voor zich. Natuurlijk kun je wel een leuke vrijetijdsblouse combineren met een strak pak voor een vlottere uitstraling. Zo kan een spijkerbroek met een jasje toch heel verzorgd en professioneel overkomen.

Bron: CareerBuilder.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten