dinsdag 13 augustus 2013

12.000 Belgen ontvangen aanmaning voor 0 euro boete

Een blunder van formaat bij de Federale Overheidsdienst Financiën in België. Liefst 12.000 Belgen hebben een aanmaning gekregen om een achterstallige boete te betalen. Ze moesten binnen acht dagen een bedrag van 0 euro overschrijven. Zoniet werd er in de brief gedreigd met een inbeslagname.

Eén van de 'achterstallige betalers' is Alexis (50). Hij reed deze zomer 84 km per uur waar hij maximaal 60 mocht en kreeg een boete van 344 euro in de bus. Die heeft hij als brave burger meteen betaald, verklaarde hij aan La Nouvelle Gazette. Maar begin deze maand stak er een nieuwe brief van de overheid in zijn brievenbus. Een aanmaning voor een boete die hij nog niet betaald heeft: "Het hierboven genoemde bedrag is nog steeds niet helemaal overgemaakt", stond er te lezen. Het bedrag betrof echter 0 euro. Zonder betaling werd met een inbeslagname van onder andere zijn salaris gedreigd.

Alexis bleek niet de enige te zijn die door een menselijke blunder een aanmaning van 0 euro ontving. Zelf kreeg hij geen gehoor bij de overheid, maar de kranten van Sudpresse wisten wel met iemand van de dienst financiën te spreken. Het probleem heeft te maken met de automatisering van het boetesysteem. De computer gaat in een gegevensbank automatisch op zoek naar achterstallige betalingen. Door een menselijke interventie hebben ongeveer 12.000 mensen de aanmaning van 0 euro gekregen.

Wie een dergelijke factuur ontvangen heeft, hoeft volgens de woordvoerder niets te doen. Men verontschuldigt zich voor het ongemak.

Bron: La Nouvelle Gazette d.d. 13-08-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten